Skip to main content

Je bedrijf laten groeien

Balanceren tussen work-in-progress en work-on-point [WIPWOP]

Door: Myrthe Flier

Groeien lukt je niet alleen, daar heb je anderen voor nodig
Cliché, maar waar. Denk maar eens terug aan je kinderjaren. Weet je die momenten nog, toen je jong was en je dolgraag naar de speeltuin wilde. Driftig ging je vriendjes zoeken, maar niet altijd met succes. Dan maar alleen naar de speeltuin. Na een kwartier begin je je toch wel echt te vervelen. Je wil van de hoge glijbaan af, maar durft niet. Je hebt iemand nodig die je aanmoedigt! Je wil schommelen, maar komt niet hoger. Je hebt iemand nodig die je duwt! Je wil wipwappen, maar je komt de lucht niet echt in. Je hebt iemand nodig die je de benodigde tegengewicht geeft! Je moet iemand vinden die met je meegaat en vol goede moed zet jij je zoektocht voort.


Samen op de WIPWOP!
Je bent je kinderjaren lang voorbij en toch past in je werkende leven nog steeds hetzelfde principe toe; je zoekt naar die persoon, die vriend, die sparringpartner die jou en jouw organisatie dat stapje verder wil, kan en gaat helpen. De wipwap van je jeugd heeft plaatsgemaakt voor de WIPWOP van je carrière. Het ene moment zitten jij en je organisatie beneden. Je bent je aan het ontwikkelen en dus bezig met Work-In-Progress. Alle energie en tijd die jij hierin steekt werpt na een tijdje gelukkig vruchten af. Je groeit, wordt beter en sterker en zet je af. Je beweegt je naar boven en vormt je tot Work-On-Point.

Maar wees alert, want net als op de wipwap is je boven bevinden geen garantie om boven te blijven. Ontwikkelingen binnen en buiten jouw organisatie zorgen er namelijk voor dat Work-On-Point nooit Work-On-Point blijft, maar je terugzakt in Work-In-Progress. Het is dus aan jou en je partner om je beiden af te blijven drukken, waardoor jullie steeds meer kunnen, harder gaan of hoger komen!

De WIPWOP is eigenlijk een ‘speeltoestel’ die jij onbewust gebruikt, maar nu bewust kan benutten in het ontwikkelen van je bedrijf. Besluit je dit te gaan doen:
1.       Start dan door te kijken naar waar je vandaan komt; ‘Wat is je ‘WIP’ ?
2.      Kijk vervolgens wat je doel is waar jij met je bedrijf je naartoe wil ontwikkelen; ‘Wat is je ‘WOP’ ?
3.      Vervolgens probeer je inzicht te krijgen in de subdoelen die je kan stellen. Deze subdoelen die zorgen er namelijk voor dat
           je genoeg kracht opbouwt om je vanaf de grond af te zetten en weer boven bij je WOP terecht te komen.
4.      Heb je deze drie elementen duidelijk voor ogen? Dan ben je klaar voor de zoektocht naar je WIPWOP-partner.

TIP 1: Zoek een partner die je in de spiegel laat kijken. Alleen op deze manier zal je echt kritisch naar jezelf, je bedrijf en je functioneren kijken en kracht ontwikkelen om je af te zetten richting je WOP.

TIP 2: Zoek een partner met een ander gezichtspunt, die niet enkel jouw eigen beeld versterkt, maar een bredere manier van kijken bij jou stimuleert. Er bestaan meerdere wegen die naar WOP leiden!

TIP 3: Zoek een partner die je écht kan confronteren. Confrontatie laat dingen boven tafel komen die anders onbesproken blijven. Dit heb je echt wel nodig tijdens de Work-In-Progress-fase.

TIP 4: Zoek een partner die kan oordelen over jouw ontwikkeling, maar niet beoordeelt. Door niet in termen van ‘goed’ of ‘fout’ te spreken, kunnen jullie je focussen op ontwikkelpunten met minder angst om te falen.

TIP 5: Zoek een partner die realistisch kijkt naar jouw functioneren en dit kan plaatsen binnen jouw werkcontext. Het combineren van jouw werk en je omgeving laat jullie nieuwe mogelijkheden en kansgebieden voor je WOP zien die je zelf niet had ontdekt.

TIP 6: Zoek een partner die je aandacht richt op probleemsituaties en succeservaringen. Welk element bracht je eerder naar WOP en kan dit je potentieel weer helpen? Succeservaringen kunnen net zo leerzaam zijn om te onderzoeken als fouten die je hebt begaan.

TIP 7: Zoek een partner die altijd blijft doorvragen. Hierdoor creëer je inzicht in blokkades en stimulansen die je helpen in de overgang van de Work-In-Progress naar de Work-On-Point.

TIP 8: Zoek een partner voor lange termijn. Deze langdurige partnerschap zorgt voor structuur, stabiliteit en continuïteit van je groei en ontwikkeling. Je partner weet waar je vandaan bent gekomen en waar je naartoe wil groeien.

En nu?
Je hebt je speeltoestel en je weet wat voor soort WIPWOP-partner je wil, maar nu moet je het ook wel écht gaan doen. En daar kunnen wij, Ontwerpdenkers, je bij helpen. Samen kunnen wij kijken of wij voor jou de ideale WIPWOP partner zijn of wij binnen ons netwerk een waardevolle connectie voor je kunnen maken. Maar één ding is zeker: Je gaat WIPWOP’pen en je gaat groeien. Zeker weten!